Cytryna



Cytryna w herbacie – uważaj!

herbata z cytrynąTo dopiero kwas cytrynowy! Okazuje się, że herbata z dodatkiem cytryny może być niezdrowa, a nawet szkodliwa. Normalnie herbata zawiera dużą ilość aluminium, które jednak nie jest szkodliwe. Znajduje się w niej bogactwo antyoksydantów, a glin występuje w postaci nieprzyswajalnej dla organizmu. Sytuacja zmienia się, gdy dodamy do herbaty plasterek cytryny.

W wyniku cytryny nieprzyswajalne aluminium zmienia się w łatwo wchłanialny cytrynian glinu, a wprowadzony od organizmu w ten sposób metal odkłada się w różnych tkankach, uszkadzając je.

Jednak bez paniki. Glin uwalniany jest tylko, jeśli dodamy cytrynę do herbaty, podczas gdy w środku są fusy/torebka. Do gotowej już herbaty możemy śmiało dorzucić plasterek cytryny. Tak czy inaczej, informacja ciekawa.

cytrynkaPowrót do cytrynki

About these ads

Trackbacks & Pingbacks

Komentarze

  1. * Fioletowa says:

    Wlasnie po przyswojeniu tej informacji jakoś herbata z cytryna zupełnie przestała mi smakować
    Ale to chyba dobrze, głownie dla mojego zdrowia
    teraz herbata oddzielnie
    A cytryna z wodą z miodem

    | Odpowiedz Zamieszczone 4 years, 2 months ago
    • * Margaret says:

      Osobiście myślę, że to informacja trochę na wyrost ;) ja dalej często piję herbatę z cytryną – po prostu uwielbiam. Są rzeczy, które z pewnością szkodzą dużo bardziej.

      | Odpowiedz Zamieszczone 4 years, 2 months ago
  2. * Biochemik says:

    Przeciez wyjasnione jest, ze herbata z cytryna NIE JEST absolutnie szkodliwa, jesli usuniemy z filizanki fusy/torebke. Mnie Mama tak nauczyla parzyc herbate, ze najpierw ja zaparzam, a dopiero po wyciagnieciu torebki slodze i dodaje cytryne. W taki sposob zaparzona herbata jest nie tyle zdrowa, co zdrowsza anizeli gdyby byla pita bez dodatku cytryny. Sok z cytryny powoduje bowiem, ze antyoksydanty zawarte w herbacie staja sie bardziej przyswajalne przez organizm – a nie musze chyba mowic, ze antyoksydanty to dobra rzecz :)

    | Odpowiedz Zamieszczone 3 years, 2 months ago
    • * Margaret says:

      oo, dobrze wiedzieć.
      od dzisiaj herbata tylko z cytryną! ;)

      | Odpowiedz Zamieszczone 3 years, 2 months ago
  3. * Biochemik says:

    Dodam jeszcze, ze zastanawiajace jest, dlaczego cytryna dodana po wyciagnieciu torebki powoduje, ze antyoksydanty sa lepiej przyswajalne. Podejrzewam, ze zwiazki te sa rozpuszczalne w wodzie, dlatego przechodza do roztworu, gdy herbata sie parzy. Potem sok z cytryna zmienia je w jeszcze bardziej przyswajalna dla czlowieka forme. Zwiazki glinu zas zawarte w lisciach herbaty nie sa rozpuszczalne w wodzie, dlatego nie przechodza do roztworu, dlatego dodanie cytryny po wyciagnieciu torebki z filizanki przestaja byc szkodliwe. Ale to tylko moja teoria :)

    | Odpowiedz Zamieszczone 3 years, 2 months ago


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: