Cytryna



Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynoweSkładniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 4 cytryny, skórka i sok
  • 2 łyżki maku
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1/2 cytryny, wyciśniętej
  • 1 łyżka „lemon curd”
  • 1 łyżka brązowego cukru


„Lemon curd” to cytrynowa polewa o konsystencji gęstego syropu, wykorzystywana do ciasta i deserów. Mieszanka jaja, cytryny, cukru oraz masła. Można kupić gotową lub wykonać samodzielnie. Poniżej przepis na „Lemon curd”.
Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 cytryny (drobno starta skórka i wyciśnięty sok)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła, bardzo zimnego

Wykonanie:
Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, aby białka połączyły się z żółtkami. Dodać sok z cytryn, skórkę oraz cukier puder. Dokładnie wymieszać. Umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać drewnianą łyżką. Gdy mieszanka zacznie się podgrzewać dodawać po kawałeczku masło, powoli mieszając pomiędzy kolejnymi dawkami. Uważać, aby temperatura mieszanki nie wzrosła za bardzo, aby jajka się nie ścięły. Ostudzić.
Prostsza wersja polewy:
Polewa tylko z soku z połówki cytryny i 50 g cukru pudru. Cukier i sok z cytryny należy podgrzewać razem w rondelku, mieszać przez około 3 minuty, aż powstanie syrop (nie zagotowywać).

Sposób przygotowania ciasta:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysty krem (około 8 minut).
W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego masła, ciągle miksując.
Dodać skórkę i sok z cytryny oraz mak. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Piec aż ciasto będzie lekko brązowe.
Polewa: Wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Polać po cieście. Rozsmarować „lemon curd” i posypać cukrem.

Całe pięknie pachnie cytryną. I znakomicie smakuje.

Zapożyczone z: kwestiasmaku.pl
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_cytrynowe/przepis.html

cytrynkaPowrót do cytrynki


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: