Cytryna



Cytrynowe piersi z kurczaka z tymiankiem

Cytrynowe piersi z kurczaka z tymiankiemSkładniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1/2 cytryny (starta skórka i sok)
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku (dowolnie)
  • 2 łyżki tymianku
  • pieprz, sól


Dla ilu osób: 2

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym małym naczyniu. Do małej miseczki włożyć skórkę z limonki i sok, miód, oliwę, posiekany czosnek, jeśli jest dodawany, 1 łyżkę tymianku. Wymieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem. Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i „przykleić” się do kurczaka. Posypać resztą tymianku.

Raj dla podniebienia. Smacznego.

Zainspirowane z: kwestiasmaku.com
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_limonka_tymianek/przepis.html

cytrynkaPowrót do cytrynki


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: